Divendres, 28 De Abril De 2017
Plaça de l'Olivera, 1, El Pi de Sant Just, Olius - 25280
Telèfon: 973 48 09 61 
Fax: 973 48 28 01

Notícies

20/10/2016

Diada de Sant Galderic a Brics


Foto

Brics acull la celebració de Sant Galderic patró dels pagesos catalans.

La parroquia de Brics, a Olius, ha acollit enguany la celebració de la Jornada de Sant Galderic, impulsada des del 2009 per Òmnium Cultural del Solsonès i que a partir del 2014 i amb el suport del Consell Comarcal porta a terme un recorregut itinerant de la festa per la comarca traslladant-la primer a Navès, i lany següent a Odèn.
Aquestes VIII Jornades de Sant Galderic van tenir lloc el passat diumenge 16 doctubre a la parròquia de Brics. L'acte va comptar amb la presència de la presidenta del Consell Comarcal del Solsonès, Sara Alarcón , que subratllà  la voluntat de mantenir el format de la festa del patró de la pagesia de forma itinerant per la comarca, i així difondre en la cultura popular la tradició del Sant, i permetre que diverses parròquies de la comarca puguin celebrar lonomàstica del patró de la pagesia catalana.
La celebració de Sant Galderic començà a les deu del matí a Brics amb una missa i benedicció del pa, a càrrec de Mn. Lluís Prat, i amb l'acompanyament musical del grup Only Mums. Finalitzada la Missa es va fer el cant els goigs del Sant. Després d'uns breus parlaments de la presidenta del Consell Comarcal i del president d'Òmnium Solsonès, Ramon Segués, explicant lorigen de les Jornades, a les onze, tingué lloc una xerrada a càrrec del Dr. Juan Martínez de Aragón del CTFC titulada Per què surten els bolets?. Finalment, a tres quarts de dotze, soferí un tast de productes de la terra.

Sant Galderic
Galderic fou un pagès occità nascut a Vilavella Rosselló cap al 820, que defensà els drets dels pagesos davant dels abusos dels senyors. Després de la seva mort fou canonitzat i declarat patró de la pagesia occitana, i, posteriorment, de la catalana. Des de 1622 Sant Isidre és imposat com a patró de la pagesia espanyola (a Catalunya i, en menor mesura al País Valencià, va substituir els patrons tradicionals, els sants Abdó i Senén i Sant Galderic).
Sant Galderic va ser enterrat al monestir de Sant Martí del Canigó. Durant la invasió francesa de 1654, les relíquies del Sant van ser traslladades del Canigó a Barcelona. Avui descansen a la Catedral de Perpinyà.Cercador

Ajuntament
Totes les administracions

Destacats

Mapa Web